AGERPRES: Comunicat de presă - Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România și Centrul de Studii Israeliene Goldstein Goren al Facultății de Științe Politice a Universității din București organizează, în perioada 2-7 august 2016, la Cristian (Brașov), Școala de vară 'Evreii în sfera publică a României moderne'.

La deschiderea școlii vor participa: Aurel Vainer, președinte FCER, Paul Schwartz, președinte CEB, Robert Schorr, șef Oficiu Cultură, Artă, Știință FCER, Adrian Cioflâncă, director CSIER și Felicia Waldman, Centrul pentru Studii Israeliene 'Goldstein-Goren' al Facultății de științe Politice, Universitatea București.

Vor ține prelegeri nume cunoscute în domeniul istoriei evreilor din România: Lya Benjamin (cercetător, CSIER), Mihai Chioveanu (profesor, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București), Adrian Cioflâncă (CSIER/CNSAS), Barak Cohen (profesor, Universitatea Bar-Ilan), Mihai Demetriade (cercetător, CNSAS), Mădălin Hodor (expert, CNSAS), Victor Neumann (profesor, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, Universitatea de Vest, Timișoara), Michael Shafir (profesor, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Francisca Solomon (lector, Facultatea de Litere, Universitatea 'Al. I. Cuza', Iași), Bulent șenay (profesor asociat, Universitatea Uludag, Bursa, Turcia), Tibori Szabo Zoltan (conferențiar, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) și Felicia Waldman (conferențiar, Facultatea de Litere, Universitatea din București).

Programul combină prezentările lectorilor cu ateliere interactive susținute de Dana Ionescu, Universitatea Quebec, Montreal și Biatrice Cozmolici, artist independent. De asemenea, va avea loc o lansare de carte: Ștefan Ionescu, Elon University, North Carolina, Jewish Resistance to 'Romanianization' 1940-1944, Palgrave, 2015, precum și două vizionări de filme: Souvenirs de Iasi, 2016, regia: Romulus Balazs, în prezența autorului, și Charging the Rhino, 2007, regia: Simcha Jacobovici.

Va fi organizată o vizită la comunitatea evreiască din Brașov, pentru a cunoaște îndeaproape realitățile actuale ale vieții evreiești din România.

Cursurile vor fi audiate de un număr de 20 de tineri doctoranzi și cercetători interesați de istoria și cultura evreilor dar și de domenii conexe.

Este al doilea an în care Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România organizează o școală de vară la Cristian, Brașov. Scopul proiectului este de a angaja dezbateri pe marginea unor teme de larg interes privind istoria evreilor din România, aducând în dialog tineri cercetători și specialiști în domeniu.

Mai multe detalii pe http://scoaladevaracsier.ro/ro