AGERPRES: Comunicat de presă - Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) și Centrul de Studii Israeliene Goldstein Goren al Facultății de științe Politice a Universității din București organizează, în perioada 6-12 august 2017, la Cristian (Brașov), școala de vară cu tema 'Locuri ale memoriei evreilor'.

La deschiderea școlii vor participa: Eduard Kupferberg (Secretar General al FCER); Rafael Schaffer (Prim Rabin al FCER); Silviu Vexler (Deputat, reprezentantul Comunității Evreiești în Parlament); Liviu Beris (Președintele Asociației Evreilor Victime ale Holocaustului), Robert Schorr (Director al Departamentului Cultură, Artă, Media al FCER), Adrian Cioflâncă (Director al CSIER) și Felicia Waldman (Centrul pentru Studii Israeliene 'Goldstein-Goren' al Facultății de științe Politice, Universitatea București).

Vor ține prelegeri nume cunoscute în domeniul istoriei evreilor din România: Avi Weber (Universitatea Justus Liebig, Giessen, Germania), Alina Pavelescu (Arhivele Naționale ale României), Adrian Cioflâncă (CSIER), Michael Shafir (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj), Mădălin Hodor (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Valentin Săndulescu (Facultatea de Limbi Străine, Universitatea din București), Bulent Senay (Universitatea Uludag, Bursa, Turcia), Felicia Waldman (Facultatea de Litere, Universitatea din București), Lucian Herșcovici (Biblioteca Națională, Ierusalim, Israel), Emil Nadler (Comunitatea Evreilor din Piatra Neamț), Lya Benjamin (CSIER), Cezar Buiumaci (Muzeul Municipiului București), Anca Tudorancea (CSIER), Viorel Achim (Institutul de Istorie 'Nicolae Iorga'), Atilla Gido (Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale) și Luciana Friedman (Comunitatea Evreiască din Timișoara).

Programul combină prezentările lectorilor cu sesiuni interactive. Vor avea loc dezbateri în care se va discuta situația evreilor în România contemporană, dar și violența împotriva simbolurilor evreiești. Vor fi proiectate filmele Arthur Erickson — A Canadian Architect (2004) și Omul cu o mie de ochi (2001). Maia Morgenstern și Alexandru Berceanu (Teatrul Evreiesc de Stat) vor susține un atelier de teatru intitulat 'O pantă lină și amuzantă către marile dezastre'. Vor fi prezentate cartea Bucureștiul sefard de către autoare, Anca Tudoracea și Felicia Waldman, și expoziția American Jewish Joint Distribution Committee. Un secol de activitate în România, realizată de Natalia Lazăr (CSIER) și Lya Benjamin.

Cursurile vor fi audiate de un număr de 20 de masteranzi, doctoranzi, profesori și cercetători interesați de istoria și cultura evreilor, dar și de domenii conexe.

Este al treilea an în care Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România organizează o școală de vară la Cristian, Brașov. Scopul proiectului este de a angaja dezbateri pe marginea unor teme de larg interes privind istoria evreilor din România, aducând în dialog tineri cercetători și specialiști în domeniu.

Mai multe detalii pe http://scoaladevaracsier.ro/ro