Lectori invitati 2019

2019 2018 2017 2016 2015

Daniela BĂLAN-IONESCU

Absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (diploma de licenta in grafica si diploma de masterat in scenografie ). Din 2014 a inceput sa predea cursuri de arta vizuala copiilor, la scoli particulare si in ultimul an adultilor. Pe parcursul studiilor ei de licenta si masterat, a mai colaborat cu diverse ong-uri si reviste de arta cu un moment artistic live, la evenimentele organizate de acestea ( revista de arta online “ Art Out” si ong-ul “ Arta nu Musca”). In ultimii doi ani s-a decis sa se axeze si pe o cariera de caricaturist, pe langa cea de profesoara de arte vizuale.

Adrian CIOFLÂNCĂ

Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România, membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003 – 2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum in Washington (2009). Între 2010 – 2012, a fost director de departament la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A coordonat, în 2010, proiectul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” care a dus la descoperirea unei gropi comune în Popricani (jud. Iași), cu 36 de evrei uciși în timpul Holocaustului. A editat șapte volume, în colaborare; ultimul dintre ele: Istoria recentă altfel. Perspective culturale, Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coordonatori), Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013. A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, istorie culturală, teoria istoriei.

Mihaela GLIGOR

Absolventă a Facultăţii de Filosofie (2001) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a urmat şi un program de Studii Aprofundate de Filosofia Umanului (2002). Doctor în Filosofie al aceleiaşi Universităţi cu o teză despre Mircea Eliade şi extrema dreaptă românească (2006). În 2009 a fost Visiting Research Fellow la Departamentul de Filosofie, Jadavpur University Calcutta, India, cu o bursă postdoctorală I.C.C.R. (Indian Council for Cultural Relations, Government of India) cu tema The Nostalgia of Origins at Mircea Eliade and Rabindranath Tagore. Specialistă în viața și opera lui Mircea Eliade, interesată de asemenea de filosofia și istoria religiilor, studiile indiene și istoria intelectuală a perioadei interbelice, Mihaela Gligor este în prezent cercetător științific II în domeniul filosofia culturii la Academia Română Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie “George Barițiu”, Departamentul de cercetări socioumane; Director și fondator al Cluj Center for Indian Studies din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Carol IANCU

Istoric contemporan, israelo-francez, născut în România, care s-a distins mai ales prin lucrări din domeniul istoriei evreilor și a relațiilor internaționale. Este doctor „honoris causa” al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. O parte dintre cărțile sale au fost traduse în limba română la editura Hasefer. O parte însemnată a cercetărilor și cărților lui Carol Iancu s-au concentrat pe istoria evreilor din România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, cuprinzând perioada luptei pentru emancipare, legile încetățenirii și apoi perioada interbelică, evoluția antisemitismului în cercurile politice si intelectuale românești până la culminarea lui cu legislația din timpul dictaturii regale și măsurile violente și de exterminare fizică din timpul regimului Antonescu etc. De asemenea Carol Iancu a scris o carte despre istoria antisemitismului, al cărei titlu, „Miturile fondatoare ale antisemitismului din antichitate până în zilele noastre” este o replică la faimosul eseu antisemit, negaționist și antisionist al ideologului ex-comunist francez Roger Garaudy „Les mythes fondateurs de la politique israélienne”

Carmen Hannah IOVIȚU

A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei din cadrul UNARTE în anul 1995, a absolvit doi ani de studii post-universitare la Jan van Eyck Akademie din Maastricht, catedra de Teoria Artei, între 1998-2000. Muzeograf al Departamentului de Arte Decorative din cadrul Muzeului Național de Artă al României între anii 1993-2005, iar din 2005-2016 a făcut parte din echipa de curatori ai Muzeului Național de Artă Contemporană. Între 2013-2014 a fost Ofițer Cultural al Ambasadei Statului Israel în România, iar din 2016 până în prezent coordonează activitatea Muzeului de Istorie și Cultură a Evreilor din România,” Dr Nicolae Cajal”, recent redeschis publicului. A colaborat cu JDC România în
legătură cu programele iudaice nționale, fiind coordonator al programului Internațional Jewish Women Renaissance Program.

Andrei KLEIN

Artist fotograf cu o poveste de viață demnă de un film. S-a născut în lagărul nazist de la Moghilev, la 1 aprilie 1942, într-o familie de evrei, originari din Transilvania. Supraviețuitor al Holocaustului, Andrei Klein a descris destinul tragic al familiei sale într-o carte – document istoric, publicată în 2014, „Lea, povestea familiei mele”, în amintirea suferințelor rudelor sale și pentru ca istoria, odată cunoscută, să nu se mai repete.

Florin LOBONȚ

Conferențiar la Deprtamentul de Filosofie și Științe ale Comunicării din Universitatea de Vest din Timișoara și Fellow la Royal Holloway, Universitatea din Londra. Este absolvent al Universității din București, specializarea Filosofie-Istorie, al Universității din Oxford (unde a obținut un MSt in Hebrew and Jewish Studies) și doctor în filosofie al Universităților Wales și Babeș-Bolyai. Autor, printre altele, al unei cărți și al unor studii și capitole dedicate filosofiei post-Holocaust. Domenii de interes: filosofia istoriei, filosofia post-Holocaust, consilierea filosofică, istoria intelectuală.

Maia MORGENSTERN

Născută în prima zi a lunii mai, în anul 1962, cunoscuta actriţă română de origine evreiască a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1985, la clasa profesorului Dem Rădulescu. În următorii trei ani a jucat pe scena Teatrului Tineretului, din Piatra Neamţ. Încă din 1983 a intrat în lumea filmului. Talentul, pasiunea şi munca neîncetată i-au fost răsplătite din primii ani ai carierei. Printre cele mai importante distincţii se numără: Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, Ordinul Regal ”Nihil Sin Deo”, Ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, Premiul ”Felix” (European Film Awards), Premiul UNITER ”Cea mai bună actriţă”, pentru rolul Lola Blau, din spectacolul ”Astă seară Lola Blau” şi Premiul UNITER ”Cea mai bună actriţă”, pentru rolul Medeea, din ”Trilogia antică”, Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin, pentru rolul din filmul ”Balanţa”, Premiul Les stars de demain, Geneva, pentru ”Cea mai bună actriţă” şi Premiul Criticii, pentru rolul din filmul Balanţa.
A colaborat cu personalităţi din lumea teatrului şi filmului, din ţară şi străinătate. O putem vedea în filme ca Secretul lui Bachus, Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Orient Expres, Patimile lui Hristos, Le fin du silence, The Secret of Polichinelle, Domnişoara Christina. În actuala stagiune, cele mai recente spectacole în care joacă sunt Șofer / Pictor, Varșovia: ghid turistic sau De la Caragiale la Şalom Alehem la Teatrul Evreiesc de Stat, Vizita bătrânei doamne sau Visul unei nopţi de vară, la Teatrul Național București, Profesiunea doamnei Warren, la Teatrul Mic. Din 2012 este manager al Teatrului Evreiesc de Stat, un loc unic în peisajul teatral bucureştean şi european, unde specificul limbii idiş și tradiţia evreiască sunt păstrate şi duse mai departe prin cultură şi dramaturgie.

Mihai MURARIU

Doctor în științe politice la Universitatea din Münster, Germania (2016). A publicat două cărți, prima la editura Springer VS, numită Totality, Charisma, Authority. The Origins and Transformations of Totalist Movements (2017), iar a doua sub egida Academiei Române, la editura Eikon, cu titlul Radical Peripheries. Heterodoxy, Modernity, and Totality in Japan and Romania. Este director al departamentului de cercetare pe Științe Politice, Drept și Științe Administrative, în cadrul Institutului de Cercetări Social-Politice (ICSP). De asemenea, este membru în Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene (ARRISE). În prezent este cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării. Interesele sale de cercetare includ ideologie, terorism, securitate, totalism, ideocrație și modernitate.

Cosmin NĂSUI

Curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & gallery (www.cosminnasui.com), care expune, reprezintă și promovează în țară și străinătate artiști contemporani români. Este senior curator la muzeul privat PostModernism (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză și portofoliu, cel mai recent studiu fiind publicat în volumul „Centenarul femeilor în arta românească”.

Ruth OREN

S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. Este licențiată în Istoria Teatrului, precum și în Limba și Literatura Ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în Media și Jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografía anilor 1945 – 1963. A predat cursuri despre Cultura Vizuala la mai multe Colegii Academice din Israel . A fost curatorul unor expozitii de fotografie istorica, la muzee din Israel. Pe langa participari la Conferinte Internationale in domeniul Stiintelor Comunicarii , al Culturii Vizuale si al Studiilor Israeliene, a fost invitata pentru prelegeri si workshop-uri la Universitatea Americana din Viena, la Institutul Leo Baeck din Londra, la Universitatea din Bucuresti, la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, la Universitatea Babes-Boliyai din Cluj-Napoca, la Muzeul Municipiului Bucuresti, la Institutul Cultural Roman din Tel Aviv.

Claudiu SECAȘIU

Istoric, cu un doctorat despre „Comunizarea serviciilor de informații românești - cazul Serviciului Special de Informații SSI (1944-1948)”.
Domeniile de interes sunt: istoria serviciilor de informații românești, reprimarea elitelor politice, exilul românesc postbelic, destinul elitelor evreiești în secolul XX. Publicații recente: „Operațiuni de infiltrare a Palatului Regal dirijate de Serviciul Special de Informații (SSI) în a doua parte a anului 1947”, în vol. Alexandru Muraru, Andrei Muraru (coord.), Regele, comuniștii și Coroana: adevărata istorie a abdicării lui Mihai I, Iași, Polirom, 2017, pp. 160-185; „Fișă de dicționar: Aristide Blank”, în Revista de istorie a evreilor din România, nr. 3 (19), 2018, pp. 82-90.

Bülent ȘENAY

Profesor asociat de istoria religiilor și cultură la Universitatea Uludag, Bursa, Turcia. Doctor în studii religioase și filosofie, Universitatea Lancaster, Anglia. A fost lector în filosofia islamului la College of St. Martin’s (1996-1999) în Lancaster. Domenii de interes: cultură, religie și identități în societățile multiculturale, relațiile între creștini, evrei și musulmani, religie și politică în Europa.

Dan Michael SCHLANGER

Având o experienţă de peste 45 de ani în industria de film şi televiziune, producătorul Dan Michael Schlanger, a ocupat - cu rezultate remarcabile - o gamă largă de poziţii de conducere în România, Israel, Canada şi Statele Unite.
Un bun lucrător în echipă, având o mare capacitatea de a lucra sub presiune, un bun negociator, având excelente calităţi organizatorice dovedite în timp, Dan este în prezent Preşedintele Festivalului de Film Evreiesc Bucureşti – Bucharest Jewish Film Festival.
Activitate: 2000 - în prezent: Producător - Dilemma Productions SRL, 2018 - în prezent: Preşedinte Festivalul de Film Evreiesc din Bucureşti, 2018 - în prezent: Consultant Producţie de Film şi TV, 2015–2017~ Creative Director Fundaţia “Make A Wish” România, 1995-1999 ~ Producător Executiv/Director - Canalul Comunitar TV-ASI – Israel, 1993-1995 ~ Producător al Unităţii de Film și TV - Purtătorul de Cuvânt al Armatei de Apărare a Israelului, 1990-1993 ~ Producător/Regizor - Departamentul de Istorie al Armatei de Apărare a Israelului, 1989-1991 ~ Producător/Regizor - Departamentul de Film și TV al Uniunii Sindicatelor din Israel, 1980- 1988 ~ Actor: ◦ Teatrul Național „ HABIMA” Israel, ◦ Teatrul Național de Tineret „Orna Porat” Israel, ◦ Teatrul Evreiesc de Stat București

Anca TUDORANCEA

Este doctor în Filosofia Culturii la Universitatea din București (2011), cercetător în istorie la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România şi lector asociat la Centrul Goldstein Goren – Universitatea Bucureşti. Cărțile și studiile sale analizează istoria cartierelor evreiești din București, imaginea și imaginarul Bucureștiului evreiesc, fotografia de familie și fotografii, comunitatea evreiească din România în secolele XIX -XX. Publicații recente: Coduri vizuale. Evreii din Bucureşti (1881 – 1941), (teza de doctorat), Bucureşti, Hasefer, 2013; Istorii si imagini din Bucureştiul evreiesc, Felicia Waldman, Anca Ciuciu, Bucureşti, Noi Media Print, 2011; Bucureşti, Hasefer, 2008, Acţiunea Credinciosul. Şef Rabinul dr. Moses Rosen şi comunitatea evreiască în arhivele CNSAS, Bucureşti, Hasefer, 2008.

Felicia WALDMAN

Conferențiar universitar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului și al programului de master în Cultură și Civilizație Ebraică și editor al revistei academice Studia Hebraica. Este, de asemenea, membru fondator al Centrului de Studii Israeliene “Goldstein Goren” de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București și membru în câteva asociații academice internationale (ASN, AIS, SJAS, EAJS, SBL, EABS). Este Profesor Afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valery din Montpellier și Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. Domeniile ei de expertiză includ misticismul evreiesc, educatția despre Holocaust și patrimonial evreiesc din România. A publicat 4 cărți și peste 30 de articole și a co-editat 3 volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniul evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferințe internaționale. Este Adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului “Al. Safran” 2014 pentru cartea Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu, Honore Champion, Paris, 2014 (34 contribuții în franceză) (ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici).