Participanți 2017

2019 20182017 2016 2015

 

Alexandru BERCEANU

Regizor independent și manager cultural. A montat peste 20 de spectacole în teatre independente și de stat distinse cu premii naționale și internaționale. Alexandru Berceanu este membru fondator al asociației dramAcum. Pornind de la interesul pentru dramaturgia nouă și extinderea ariilor de expresie performativă, Alexandru Berceanu colaborează la proiecte interdisciplinare în precum Instalatia Subversivă și Submersivă 1958-1958 romanul grafic Mickey pe Dunăre sau eexperiența VR –Masacrul de la Jilava.
În prezent este doctorand al UBB Facultatea de Teatru ca subiectul "Violenţa în artele Performative, de la Putere Hipnotică la responsabilitate socială”, coordonator prof. Dr. Miruna Runcan. Practica sa artisitică combină munca documetară cu intervenția, lucrările sale abordând predilect teme precum discrimnarea, consecințele actelor politice la nivel personal și violența. Spectacolul interfața 3, a concretizat interesul pentru domeniul neuro-cognitiv, în cadrul spectacolului generându-se muzică în timp real și controlându-se luminile pornind de la EEG monitorizat. A scris și regizat piesa “Privind prin piele” pornind de la documentarea identității romilor din Turcia și România. În 2016 Alexandru Berceanu a regizat București 41-Tur Retur o călătorie ficțională-documentară în jurul Pogromului de la București.
Alexandru Berceanu s-a implicat în proiecte de artă socială precum “Scoala în stradă” și a fost zece ani cadru didactic la departamentul de regie teatru al UNATC IL CARAGIALE.
Alexandru Berceanu este director al centrului de cercetare în interacțiune digitală CINETic al UNTAC IL Caragiale și cercetător în cadrul proiectului MET.

Daniela BĂLAN IONESCU

Absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (diploma de licenta in grafica si diploma de masterat in scenografie ). Din 2014 a inceput sa predea cursuri de arta vizuala copiilor, la scoli particulare si in ultimul an adultilor. Pe parcursul studiilor ei de licenta si masterat, a mai colaborat cu diverse ong-uri si reviste de arta cu un moment artistic live, la evenimentele organizate de acestea (revista de arta online “ Art Out” si ong-ul “ Arta nu Musca”). In ultimii doi ani s-a decis sa se axeze si pe o cariera de caricaturist, pe langa cea de profesoara de arte vizuale.

Cătălin BOSOI

Profesor de geografie la nivel preuniversitar, interesul lui fiind îndreptat nu numai asupra geografiei lumii, ci și a istoriei, politicii, literaturii sale (clasice și Science Fiction). A absolvit programul de master „Cultură și civilizație ebraică” (2014), la Facultatea de Litere a Universității din București. În 2003 absolvise Facultatea de Geografie din cadrul aceleiași universități. A fost preocupat de iudaism cu mult înaintea studiilor formale în această direcție, citind și analizând numeroase volume cu privire la cultura și civilizația evreilor, la destinul particular al „fiilor lui Israel” în dezvoltarea umanității. Principalele domenii de interes sunt Israelul modern, relațiile sale atât cu vecinii arabi cât și cu marile puteri, moștenirea Holocaustului, problematica Germaniei naziste.

Claudia BOSOI

Redactor de carte și de revistă în cadrul Centrului Iudaic de Editură și Publicistică al F.C.E.R. A absolvit cursurile Școlii doctorale „Studii literare și culturale” și își pregătește susținerea tezei „Shalom Aleichem, idealistul disputat între haz și har”. Anterior a finalizat programul de master „Cultură și civilizație ebraică” (2013) și este licențiată în filologie, specializarea Limba și literatura română – Limba și literatura franceză (2011), la Facultatea de Litere a Universității din București. Domeniile de cercetare-documentare acoperă literatura idiș și israeliană (articolele „Teatrul idiș în literatura lui Shalom Aleichem. O analiză a romanului Stele rătăcitoare” și „Până la capătul pământului [David Grossman]. O modelare și o modulare a vieții”, în Journal of Romanian Literary Studies, Târgu Mureș, nr. 7/2015 și nr. 8/2016), interesul ei fiind extins către cunoașterea istoriei prin literatură, documente de arhivă, elemente de cultură și civilizație.

Andreea CHINDRIȘ

Dramaturg și manager cultural. A lucrat ca dramaturg în proiect artistice. precum Inter@fața (anul 2014), un proiect care a investigat discriminarea în România de-a lungul timpului. În anul 2016 lucrează la București 41 Tur-Retur, spectacol care se joacă la Teatrul Evreiesc de Stat și care realizează o imersie în trecutul orașului București, respectiv pogromul evreilor din 21-23 ianuarie 1941. Andreea Chindriș este consilier la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Flaviu COMÂNESCU-BALLA

Specialist în tehnologia informațională, expert internațional în gestionare de conținut și colaborare la nivel de corporații prin platforma SharePoint și alte produse Microsoft, a lucrat cu numeroase companii și instituții internaționale. 
Locuind în apropierea Sibiului și în Carei, Comănescu a luat frecvent contact cu sinagogile orașelor, ceea ce l-a făcut să descopere istoria comunităților locale. 
Domenii de interes: istoria locală, mistică, epistemologie.

Oana DEMETRIADE

Consilier superior în cadrul Serviciului Cercetare-Editare, C.N.S.A.S. Domenii de interes: instaurarea comunismului în România, fenomenul dizidenţei politice în România, metode de acţiune şi practici ale Securităţii. Volume: Un sfert de veac de urmărire: documente din dosarele secrete ale generalului Nicolae Rădescu, documente selectate şi editate de Monica Grigore, Oana Ionel, Dragoş Marcu, studiu introductiv de Gheorghe Onişoru, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2004; Lupta mea pentru sindicatele libere în România. Terorismul politic organizat de statul comunist, ediţie îngrijită, studiu, note şi selecţia documentelor de Oana Ionel şi Dragoş Marcu, postfaţă de Marius Oprea, Iaşi, Editura Polirom, 2005; Eroi pentru România – Braşov, 15 noiembrie 1987, Editura Semne, Bucureşti, 2007 (coautor); Nicolae Pascu, În mijlocul vâltorii. Note şi amintiri politice, ediţie îngrijită, studiu, note, indice şi anexe documentare de Oana Ionel, București, Editura Enciclopedică, 2010, Generalul Nicolae Rădescu. Profilul unui om de stat în imagini și documente (în colaborare cu Alexandru Șerbănescu), București, Editura Oscar Print, 2015. În mai 2016 a susținut teza de doctorat cu titlul Activitatea politica a generalului Nicolae Rădescu (1933-1946), coordonator prof.univ.dr. Mihai Retegan, la Facultatea de Istorie a Universității din București

Maria Aurelia DIACONU

Profesor de istorie la Colegiul Economic Râmnicu-Vâlcea și Seminarul Teologic “Sf. Nicolae” Râmnicu-Vâlcea. Absolventă a Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Specializarea Arhivistică și Istorie (2007). A urmat în cadrul UBB programul de master Istoria și Socio-Antropologia Epocii Moderne (2009) și un doctorat în cadrul Școlii Doctorale “Istorie. Civilizație. Cultură” pe care l-a finalizat cu teza “Habitat și populație în Oltenia în secolele XVIII-XIX „(2013). Domenii de cercetare: istoria mentalităților, habitat și populație, geografii simbolice.

Iuliana GALEȘ

Profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” Timișoara. Studiile universitare la Universitatea de Vest din Timișoara, licența în litere, română-franceză, urmată de un master: „Literatură și intertextualitate”, al doilea master:„Istorie conceptuală românească în context european”. În prezent urmează studii doctorale. Preocupările principale sunt legate de multiculturalitate și învățământul în limbile minorităților.

Liviu GORDEA

Absolvent al Facultăţii de Elecronică şi Telecomunicaţii din Timişoara, Liviu Gordea are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul jurnalistic. O bună perioadă de timp a publicat articole de politică externă, acoperind subiecte de interes legate de Israel şi Orientul Apropiat. În prezent este redactor la revista Ferma, publicaţia numărul unu la nivel naţional dintre cele specializate pe agricultură. Istoria evreilor este una dintre temele sale de interes. Vorbitor de limba engleză şi ebraică, se consideră o persoană creativă, dinamică şi sociabilă.

Maria Mădălina IRIMIA

Sef Birou Arhiva FCER-CM. Doctorandă a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, din 2013, cu un proiect de cercetare intitulat „Intelectuali evrei din Iași în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX”.
Bursier POSDRU în cadrul Academiei Române, Filiala Iași, din noiembrie 2014. Master în Istoria evreilor și Ebraistică (2013) la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie cu disertatia „Dilemele identitate ale intelectualului evreu în România interbelică: Cazul Mihail Sebastian”. Licențiată în istorie (2011, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași).
Domenii de cercetare: viața intelectuala și sociala evreiască, modernizarea societății evreiești, antisemitism, violență antiiudaică.

Claudia (ENE) ISTRATE

Profesor de limba şi literatura română. Absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii „Spiru Haret” (promoţia 2010) şi a unui masterat de Studii Literare Româneşti la Universitatea Bucureşti, domeniul Litere (promoţia 2013). În prezent este doctorandă anul II la Universitatea Bucureşti, domeniul Litere, cu teza „Scrierile lui Costache Olăreanu”. Domeniile sale de interes sunt literatura postmodernă, istoria grupărilor literare româneşti din secolul XX şi modalităţile în care se reflectă relaţiile intercomunitare în literatură.

Ioana Gabriela MALANCU

Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, finalizată cu o lucrare despre prorietățile pierdute în Holocaustul din România și absolventă a masterului Cultură și Civilizație Ebraică din cadrul Facultății de Litere a Universității București, dizertația sa a avut ca tema istoria bijutierilor evrei din București în perioada 1866-1941. Interese: situația ”obiectelor de memorie” din Holocaust, istoria bijuteriei și trend-uri curente din industria bijuteriei.

Liviu NEAGOE

A absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi a urmat un MA în istorie modernă la CEU Budapesta. Din 2013 este doctor în istorie la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. A fost redactor la revista Cuvântul, secretar editorial al periodicului Istorie, cultură, societate al Institutului de Istorie „G. Barițiu” şi este membru în board-ul editorial al publicației The Journal for Democracy and Electoral Studies. A publicat eseuri și studii în reviste precum Anuarul Institutului de Istorie „G. Barițiu”, Anuarul Institutului de Științe Socio-umane „Gh. Şincai”, Cuvântul, Holocaust. Studii şi cercetări, Revista Arhivelor și în volume colective. A coordonat volumul Elite, națiune și societate în România modernă (Presa Universitară Clujeană, 2012) şi publicat volumul Cetățenie, națiune și etnicitate. O perspectivă comparată (Avalon, 2014). Are în pregătire volumul Români și evrei în secolul al XIX-lea. Dileme etnice și controverse constituționale.

Bianca PINTILIE

Studentă în anul I a Facultătii de Litere, Comunicare și Relații Publice, din cadrul Universitătii București. Că blogger colaborator în cadrul Fundației Leolam din Moinesti, a scris mai multe articole despre consevarea patrimoniului și tradițiilor iudaice din zonă, disponibile pe site-ul fundației: http://leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.ro/. Din 2016, colaborarea s-a toficializat, că voluntar și responsabil de PR al Fundației Leolam, cu care a demarat mai multe proiecte de readucere în atenție a moștenirii evreiești din zonă Moinestiului. Ca direcție de cercetare, urmăreste patrimoniul și felul în care acesta poate fi reintegrat în circuitul modern, ca istorie încă vie.

Mihai POPESCU

Actor şi regizor, a semnat regia mai multor spectacole pe textele unor autori de teatru clasic şi contemporan realizate împreună cu companii de teatru independent. Colaborator al Teatrului Logos şi al Teatrului Naţional Radiofonic. A abordat regizoral textele unor autori evrei. A pus în scenă spectacolul "Ultima Oră" de Mihail Sebastian, prezentat de Trupa de Teatru Anton Pann la JCC Bucureşti în anul 2013. Este interesat de transpunerea scenică şi filmică (film artistic şi documentar) a autorilor evrei şi a diferitelor subiecte referitoare la cultura şi civilizaţia ebraică.

Antonia SILAGHI

Profesor de Istorie la Liceul teoretic Constantin Șerban din Alesd, judetul Bihor. Absolventa a Universitatii din Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie si Relatii Internationale, promotia 2008, absolventa a studiilor postuniversitate de Istorie Orala, in cadrul Universitatii Babes Bolyai Facultatea de Istorie. Domenii de interes: istorie, istoria evreilor, comunitatea evreilor din Borod (judetul Bihor) istorie orala. A participat la numeroase seminarii si workshop-uri pe tema holocaustului/evreilor din Romania organizate de Asociatia Tikvah Oradea, Centropa, Institutul Elie Wiesel.

Edith SIMSENSOHN

Masterand in Cultura si Civilizatie Ebraica in cadrul Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti. Absolventa a Facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi si a masterului in Management de Proiect din cadrul Facultatii de Comunicare a SNSPA. A participat la numeroase stagii de studiu privind problematica evreiasca desfasurate in Romania si in Israel. Interesata de realizarea unui studiu comparativ intre comunitatile mici (in special cele din mediul rural) din Moldova cele din Ardeal si cele din Muntenia inainte, in timpul si dupa cel de al II lea razboi mondial.

Andreea Camelia TUDOR

Licențiată în filologie, în prezent finalizând cursurile masteratului de cultură și civilizație ebraică din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. Absolventă a Institutului European de Studii Iudaice Paideia (Stockholm, 2016-2017), urmând ca din octombrie să conducă o cercetare în cadrul programului de studii despre Holocaust de la Universitatea din Haifa.
Domenii de cercetare: studii de gen și efecte psihologice ale traumei provocate de Holocaust, influențe cabalistice în operele scriitorilor români de origine evreiască în mișcarea de avangardă, temporalitate în Cabala, limba și cultura idiș.

Mihaela VAZZOLLA

Licenţiată în istorie, studii postuniversitare de biblioteconomie şi ştiinţa informării în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Litere, formator la Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală din anul 2012, membru în asociaţii profesionale. Din anul 1990 lucrează la Biblioteca Naţională a României iar din anul 2008 este coordonatorul Serviciului Bibliografia Naţională. Domenii de interes: istorie, omunicare, cultura informaţiei.