Participanti 2018

2019 20182017 2016 2015

Daniela BĂLAN IONESCU

Absolventa a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (diploma de licenta in grafica si diploma de masterat in scenografie ). Din 2014 a inceput sa predea cursuri de arta vizuala copiilor, la scoli particulare si in ultimul an adultilor. Pe parcursul studiilor ei de licenta si masterat, a mai colaborat cu diverse ong-uri si reviste de arta cu un moment artistic live, la evenimentele organizate de acestea (revista de arta online “ Art Out” si ong-ul “ Arta nu Musca”). In ultimii doi ani s-a decis sa se axeze si pe o cariera de caricaturist, pe langa cea de profesoara de arte vizuale.

Claudia BOSOI (corespondent Realitatea Evreiasca)

Din 2015, redactor de carte și de revistă – Editura Hasefer, Realitatea evreiască – în cadrul Centrului Iudaic de Editură și Publicistică al F.C.E.R. Este doctor în filologie (2018), susținând teza cu titlul „Shalom Aleichem, idealistul disputat între haz și har”, la Universitatea din București. A absolvit programul de master „Cultură și civilizație ebraică” (2013) și este licențiată în filologie, specializarea Limba și literatura română – Limba și literatura franceză (2011), studii finalizate în cadrul Facultății de Litere a Universității din București. Domeniile de cercetare-documentare acoperă literatura idiș și israeliană (articolele „Teatrul idiș în literatura lui Shalom Aleichem. O analiză a romanului Stele rătăcitoare”; „Până la capătul pământului [David Grossman]. O modelare și o modulare a vieții”), dar și presa evreiască de limbă română (participare la conferințe cu lucrările „Cultura idiș în România: un domeniu de cunoaștere situat în opoziție sau în complementaritate cu celelalte?”; „Israelitul Român ca dialog intercultural”).

Cătălin BOSOI

Profesor de geografie la nivel preuniversitar, interesul lui fiind îndreptat nu numai asupra geografiei lumii, ci și a istoriei, politicii, literaturii sale (clasice și Science Fiction). A absolvit programul de master „Cultură și civilizație ebraică” (2014), la Facultatea de Litere a Universității din București. În 2003 absolvise Facultatea de Geografie din cadrul aceleiași universități. A fost preocupat de iudaism cu mult înaintea studiilor formale în această direcție, citind și analizând numeroase volume cu privire la cultura și civilizația evreilor, la destinul particular al „fiilor lui Israel” în dezvoltarea umanității. Principalele domenii de interes sunt Israelul modern, relațiile sale atât cu vecinii arabi cât și cu marile puteri, moștenirea Holocaustului, problematica Germaniei naziste.

Mihaela DAVID

Profesor de limba și literatura română, școala gimnazială Gheorghe Lazăr, Ialomița. Studii: Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, Facultatea De Litere -Limba și literatura română-limba franceză (2005-2008); Master-Studii culturale românești în context european (2008-2010); Actual-Doctorand Facultatea de Litere, Universitatea Din București, anul III- temă de cercetare: Nina Cassian-studiu monografic.(2015-2018). Domenii de interes: literatură română în comunism, poezie proletcultistă, scriitorii evrei și comunismul.

Mirela CRASNIC

Absolventă a Facultății de Litere, Istorie și Jurnalistică- Universitatea „Lucian Blaga Sibiu” din 1997, secția istorie. Este în prezent profesor de Istorie la Liceul Tehnologic „Crișan” Crișcior, cercetător acreditat CNSAS, absolventă de științe economice și din 2017 absolventă a Facultății de Geografie – Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca. Este membră a Asociației „Baia Domnilor” cu sediul în Bucium Poieni, județul Alba. Este profesor doctor în istorie din 2008, iar perioada cercetată este epoca contemporană, mai exact perioada interbelică. Este autoarea lucrilor istorice: „Tradiții și contrabandă cu aur la Roșia Montană, Abrud și Bucium, Editura Focus Petroșani, 2008, și „Colonelul Nicolae Costinaș, un destin la limita supraviețuirii” , Editura Cărții de Știință, Cluj Napoca, 2018. Este autoarea mai multor articole care au fost publicate periodic în ziarul „ZARANDUL” care apare la Brad sau în „Tribuna” din Sibiu. A creat ansamblul „Junii Zarandului” cu care a obținut premii la festivalurile de folclor de la Albești – Mangalia și Apahida: premiul I la cântec popular, premiul I la gastronomie, premiul I la dans popular în 2018. A obținut tot în 2018 premiul II la concursul Cultură și Civilizație în România, faza județeană, premiul III la faza națională a concursului Cultură și Civilizație în România în 2015. Are în pregătire o lucrare în două volume care se va intitula: „Saga Buciumanilor. Amintiri peste timp” care se află în faza de corectură, bazată pe informații obținute în urma studierii documentelor de arhivă, dar și a documentarii bazate pe studiul izvoarelor de Istorie Orală.

Mirela DINICA

Absolventă a Facultăţii de Jurnalism si a Facultatii de Psihologie Hyperion din Bucuresti si a unui master in Cultura si Civilizatia Ebraica din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București, Mirela Dinica are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul jurnalistic si de 10 ani in psihoterapie - Hipnoza Clinica si Terapie Ericksoniana. De-a lungul anilor a publicat in reviste de specialitate numeroase interviuri cu personalitati de origine evreiasca active in viata publica romaneasca. În prezent este psihoterapeut la un Camin pentru Persoane Varstnice.
Domenii de cercetare: efecte psihologice ale traumei provocate de Holocaust, limba și cultura ebraica, mistica ebraica si Cabala. Vorbitoare de limba engleză şi ebraică , nivel incepator, se consideră o persoană creativă si sociabilă.

Andreea Raluca DINCĂ

Absolventa a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti . Din 2015 a inceput sa predea limba engleza copiilor cu varstele cuprinse intre 3 si 12 ani, la scoli particulare si in ultimul an adultilor, in cadrul Centrului Unirea. A absolvit masterul de Tehnici Diplomatice, din cadrul Facultatii de Istorie, a facut practica la Senat si la Camera Deputatilor in Comisia de Afaceri Europene. A mai lucrat ca redactor, in cadrul Adevarul, Click, Prima TV. In ultimii doi ani s-a decis sa se axeze pe o cariera in domeniul diplomatic.

Emilian DRANCA

Absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea Babes-Bolyai. Cluj Napoca și Facultatea de Drept, Universitatea București, Master în Științe Politice la EHESS Paris, Doctorand la Universitatea Babesș-Bolyai, Cluj-Napoca, sub coordonarea Prof.Univ. Dr. Michael Shafir. Până în prezent a fost bursier la Universitatea din Strasburg, Albert Ludwigs Universitaet Freiburg im Breisgau, Freie Universitaet Berlin, Wien Universitaet și Humboldt Universitaet.

Florin Cristian GHIŢĂ

Licenţiat ȋn Teologie Ortodoxă şi Finanţe-Bănci, precum şi absolvent al programului de master “Cultură şi civilizaţie ebraică”. Din 1998, implicat ȋn diverse organizaţii neguvernamentale, ca angajat sau voluntar, lucrând în domeniul managementului financiar, formării de formatori şi managementului organizaţional. Din 2006 este participant la formări ȋn metode de comunicare relaţională, terapie Gestalt, NLP. În prezent desfasoară activităţi de consiliere pentru dezvoltare personală şi consultanţă ȋn domeniul managementului financiar pentru organizaţii neguvernamentale.

Emanuel IAVORENCIUC

Absolvent al facultății de istorie și geografie din Suceava, licențiat în istorie cu tema „Ordinul Templier. Între mit și realitate istorică”. Domeniul de cercetare este cel reprezentat de istoria mentalităților, a societăților feudale și pre-moderne și de asemenea, de înțelegerea unor procese social-politice și identitare care au dus la conturarea stării actuale de evenimente și lucruri în care ne aflăm. Vrea să continue cercetările cu un master în domeniul istorie la Universitatea din Cluj-Napoca, bazat pe societate, artă și identități în Europa Centrală, între medieval și modernitate. Un alt domeniu de interes este cel al studiilor iudaice. Autor al volumului de poezii „Insomnii Transparente. Jurnalul unei insomnii colective”. În prezent, director-fondator al revistei de atitudine, cultură și civilizație intitulată „Sisif”. Autor al câtorva articole despre personalitățile marcante ale istoriei Bucovinei și despre rădăcinile intelectuale ale Mișcării Legionare.

Alexandru JOLOBAI

Absolvent al Universității ”Al. I. Cuza”, din Iași, Facultatea de Istorie, promoția 1999 este profesor de Istorie cu o vechime de 18 ani la Școala Gimnazială ”Dimitrie Vatamaniuc”, Sucevița, județul Suceava. Are gradul didactic I și și-a completat studiile postuniversitare cu o a doua specializare: domeniul Informatică, specializarea Tehnologia Informației ,la Universitatea ”Babeș Boyai”, din Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică - Informatică, în anul 2007. Director al școlii în care predă între 2010 - 2017, este interesat nu doar de istoria universală sau națională, ci și de istoria Bucovinei și cea locală. În prezent este în stadiu avansat de scriere a monografiei Școlii din Sucevița, făcând o documentare de câțiva ani în acest sens.

Amalia Elena MARIN

Profesor de istorie la Liceul Tehnologic “Dumitru Dumitrescu” Buftea-Ilfov, absolventă a Facultății de Istorie București și deținătoare a două masterate în ”Istoria românilor în secolul XX”, respectiv Management Educațional. A participat la cursuri, workshopuri și Școala de vară de la Lugoj în scopul cunoașterii și înțelegerii culturii și civilizației iudaice și a ceea ce a însemnat Holocaustul. În anul școlar 2017-2018 a obținut o bursă de la Institutul Olga Lengyel SUA pentru proiectul ”Un om, o viață, o...istorie!” și printre activitățile principale (cu elevii claselor a X-a) s-au remarcat: seara de teatru evreiesc, actvitatea ”Au călcat pe trupurile noastre, pe viețile noastre, pe sufletele noastre!” și nu în ultimul rând periplul prin București (Muzeul Holocaustului – Templul Coral – Mausoleul Holocaustului – Cimitirul Filantropia). Alte domenii de interes: IT, comunicare, multiculturalitate, constituționalism și drepturile omului. Speră că într-o zi va ajunge în vizită de studiu în Israel.

Dorica MIRON

Profesor de istorie la Colegiul Naţional ,,Spiru Haret” Tecuci. A absolvit Facultatea de istorie din cadrul Universităţii ,,Al. I. Cuza”, Iaşi, un master în Relaţii internaţionale- Românii şi Europa în secolele XVIII-XX şi un curs postuniversitar la Universitatea Babeş-Bolyai- Facultatea de istorie – Istorie orală, istorie trăită, istorie povestită. Domeniul ei de cercetare este Holocaustul – istoria mentalităţilor care au generat această tragedie.

Cristina NICULITA (LUPES)

Absolventă a Facultăţii de Management Turistic si Comercial - Universitatea "Dimitrie Cantemir", Bucuresti si a unui master in Securitate si Aparare, la aceeasi Universitate. In prezent este anul I la Master - Cultura si Civilizatia Ebraica din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. Cristina Lupes este de profesie controlor traffic aerian, a urmat numeroase cursuri de perfecționare profesională în domeniul său de activitate. Limbi străine cunoscute: limbi moderne - engleza - nivel avansat, franceză la nivel mediu, spaniola si ebraică la nivel incepator. Este o persoană creativă si sociabilă. A participat la numeroase actiuni de voluntariat. Este interesată de cultura, civilizația și istoria poporului evreu.

Simona OR MUNTEANU

Absolventă a Facultății de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, precum si a unui Masterat Ştiinţific la Institutului Tehnologic Technion din Haifa, Israel (2012). Tema cercetării se axa pe “Contribuţia arhitecţilor româno-evrei la modernismul din Bucureşti”, fiind realizată împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, București. In același cadru a participat la un simpozion și o expoziție de fotografie în colaborare cu ICR Tel Aviv. A publicat articole în volumul “Harry Stern și Modernismul Arhitectural din București”, Editura Technion, Haifa, și în revista Arhitectura și RIER.
In prezent activează în proiecte de arhitectură, în educație și coordonare locală a programului De-a Arhitectura în școli, și realizează fotografie documentară pentru ziarului anual “Someș Expres” din cadrul evenimentului Someș Delivery din Cluj-Napoca.

Carmen PETRESCU

Magistrat. Studii universitare – Facultatea de Drept, București. A urmat numeroase cursuri de perfecționare profesională în domeniul său de activitate. Limbi străine cunoscute: limbi moderne - franceză la nivel avansat, engleză și ebraică la nivel mediu; limbi clasice - latină și elină.
Este interesată de cultura, civilizația și istoria poporului evreu. A absolvit anul I al masterului Cultură și civilizație ebraică, din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. Intenționează ca lucrarea de disertație să aibă ca temă sărbătorile evreiești.

Viorica PETRESCU

Profesoară în învățământul preuniversitar din București, absolventă a Facutății de Istorie din Universitatea București și a unui Master Educațional și Comunicare Instituțională din SNSPA. Pasionată de meserie este autoarea mai multor proiecte educaționale în domeniul istoriei, dar și de implicare civică și dezvoltare personală.

Mihai POPESCU

Actor și regizor, a abordat scenic texte ale unor scriitori români de origine evreiească - Ultima Oră de Mihail Sebastian.
Urmărește posibilitățile de valorificare filmică (film documentar, documentar artistic, film artistic) al patrimoniului cultural al evreilor din România, prin intermediul unori diverși autori: de poezie, roman, proză scurtă, teatru, publicistică, memorialistică.
Este în prezent masterand în Cultură și Civilizație Ebraică al Facultății de Litere, Universitatea București.

Marius ROMILA

Absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași din 1999, este în prezent student al Școlii Doctorale de Filosofie, din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Este autor al unor articole apărute în revistele „Aghatos” și „Lumen”, precum și coautor în volumul colectiv „Le Beau”, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, 2018.
Unul dintre domeniile de interes este cel referitor la prigoana evreilor din perioada cuprinsă între secolele al XII-lea și al XVII-lea în spațiul vest-european, a construcției cadrelor mentale din acea epocă, precum și cel referitor la încercarea de identificare a principalelor surse ale antiiudaismului și a celor mai importante frici ale acelui eon.

Luminiţa SĂLĂGEANU (PASCAL)

Absolventă a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Facultatea de Hidrotehnică, a Şcolii BBC de Televiziune şi a Institutului pentru Înalte Studii Internaţionale de la Geneva, este, începând din 1998, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
A urmat studii de limba ebraică organizate de Institutul Diplomatic Român şi, din 2016, Programul de Master pentru Cultură şi Civilizaţie Ebraică organizat de Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren”, din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti.
Domeniile de interes vizează problematica Holocaustului, cu accent pe rezistenţa la Shoah, şi spiritualitate iudaică, Kaballah.

Edith SIMSENSOHN

Masterand in anul al II lea in Cultura si Civilizatie Ebraica in cadrul Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti. Absolventa a Facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi si a masterului in Management de Proiect din cadrul Facultatii de Comunicare a SNSPA Am participat la numeroase stagii de studiu privind problematica evreiasca desfasurate in Romania si in Israel. Am in lucru un studiu comparativ intre comunitatile mici (in special cele din mediul rural) din Moldova cele din Ardeal si cele din Muntenia inainte, in timpul si dupa cel de al II lea razboi mondial. De asemeni sunt in etapa de documentare pentru un studiu privind invățămantul laic in cadrul comunităților evreiești cu accent pe școlile profesionale, tehnice și comerciale.

Emilian TILIBAȘA

Absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (promoţia 2013), va continua cu studii de masterat la Universitatea din Bucureşti, iar din 2016 va începe studiile unui doctorat în istorie contemporană, mai precis în perioada interbelică.
Fondator şi preşedinte al ONG-ului EastSide Culture, va organiza evenimente culturale, cu precădere concerte de muzică clasică pentru publicul meloman. De asemenea, în toamna anului 2017 a organizat prima ediţie a Galei Premiilor EastSide Culture, unde au fost premiaţi studenţii implicaţi în stagii de voluntariat.

Irina VASILE (AIRINEI)

Lector în cadrul SNSPA, doctor în Filologie al Universităţii Bucureşti cu distincţia Cum laude, Masterul de Cultură și Civilizație Ebraică la Universitatea București, Fellowship la Paideia - Institutul European pentru Studii Iudaice din Suedia, editor la CLIPA, corespondent al Gazetei Românești din Tel Aviv, preşedinte al Asociaţiei Interetnice Anima Fori.

Andreea Nicoleta VĂLEANU

Studentă în anul I la Facultatea de Istorie și Filosofie, domeniul Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dorește să-și aprofundeze cunoștințele despre ceea ce a însemnat Imperiul Otoman ca mare putere sub sceptrul mai multor sultani remarcabili, iar această temă posibil să fie subiectul despre care o să scrie în lucrarea de licență la sfârșitul acestor trei ani. De asemenea este fascinată de monarhia românească, destinul ei tumultos și de traiectoria spre care se îndreaptă aceasta. Interesată de subiectul complex al identităților și a înțelegerii spiritului omului medieval și al celui modern.